Tako se je začelo leta v poletju 1995: Porazi so preteklost, zmage so prihodnost

Zgodba o ponovnem rojstvu žogobrca v Brezovcih se je začela nekje pred junijem 1996, morda slabi dve leti nazaj, ko smo Peco, Janko, Branko, Pišta, Celec, Kozic in drugi hodili na takrat še zelo obiskane turnirje, tudi nočne, malega nogometa. Spomnim se, kako smo se, kakšnih velikih izkušenj seveda nismo imeli, drzno upirali favoriziranim ekipam, kot sta bili Predanovci in Puževci. Nemalokrat smo presenetili in turnirje končevali med štirimi najboljšimi. Naša taktika je bila preprosta: trdna obramba, v napadu je morda kakšno priložnost izkoristil Branko, s streli od daleč je poskušal Janko. Ogrodje te ekipe je potem tvorilo moštvo, ki je pod taktirko Borisa Štivana začelo nastopati v B skupini lige v Puconcih. Najbrž nikoli ne bomo pozabili prvega treninga, ko nas je Boris poslal tečt pot med brezovskim gasilskim domom, tablo Zenkovci, deponijo v Puževcih, kjer so sledile vaje za moč, in nazaj v Brezovce. Domače tekme smo igrali v Predanovcih in Lemerju ter po sedmih kolih vodili na lestvici, ko smo nanizali pet zaporednih zmag. V tem delu smo odkrili tudi našega domačega napadalca Kolarja. Pa še to: se spomnite metanja v blato, ko je Fulder dobesedno v zadnjih sekundah dosegel gol proti Dankovcem? Sezono 96/97 smo sklenili na šestem mestu. Štiri točke so nas ločile od napredovanja v skupino A.

Prvo priložnost za preboj v omenjeno skupino smo imeli 25. junija 1999: na igrišču v Šalamencih smo proti Vidoncem igrali kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev v skupino A. Žal smo po dobri igri nesrečno, predvsem po naših napakah, izgubili. V sezoni 99/00 smo nato v B ligi suvereno slavili, uvedli pa smo tudi novost v tekmovanju: domače tekme smo igrali ob sobotnih večernih terminih pod reflektorji. Bili smo tudi najbolj fair ekipa v obeh ligah.

Prvo leto v A skupini nas je čakal boj za obstanek. Na to smo bili pripravljeni. Sezono smo rešili spomladi, ko je trenerske vajeti prvič prevzel Roudi, ker se je poškodoval, mali nogomet je začel igrati Andrej Horvat. Zadnjo tekmo smo v Vadarcih odigrali 4 : 4. Dovolj, da smo se obdržali v ligi. Prvo sezono smo pokazali, kako se bori za barve kluba: garanje na zelenici, brez kreganja, odločne poteze … Vse to je bila osnova za nadaljnjo uspešno tekmovanje, ko smo v nasprotju s sosednjimi klubi, ki so nas na začetku naše nogometne poti vedno premagovali, nato pa se selili tekmovanje nižje, mi ostali v ligi, kamor smo se uvrstili.

Leto 2002 je v naši zgodovini zapisano z zlatimi črkami. Ligaški del smo končali na tretjem mestu. Del zaslug nosita, bi lahko rekli že tudi Brezovčar, trener Marjan Rajbar, in Simon Poredoš-Palko, ki nam je pomagal na tekmah, seveda, ko je utegnil. Krasila nas je disciplina, odličen nogomet in veliko število zadetkov. Vrhunec je bil finale pokalnega tekmovanja: v Šalamencih je ekipa v postavi vratar Lipič, v obrambi so igrali Roudi, Bauer, in Dušan Flisar, na sredini Bojan Titan in Horvat, v napadu pa Kolar, premagala v finalu domače moštvo in visoko v zrak dvignila pokal za naslov pokalnega prvaka občine Puconci. Leta 2003 smo sezono končali kot tretji, leta kasneje smo bili četrti. Leta 2005 (prvič smo zbrali tudi naš podmladek, ki se je meril v pionirski ligi: prvo leto so bili na repu lestvice, naslednje leto pa so jim izkušnje in pridobljeno znanje prinesle šesto mesto, zdaj pa tekmujejo v isti ekipi skupaj s Predanovčarji) smo zasedli šesto mesto, lani pa sedmo mesto in osvojili tretje mesto na pokalnem občinskem tekmovanju.

Če bi nam pomagali igralci velikega nogometa, kot to počnejo drugi klubi, bi bržkone bili še višje. A to ni naš primarni cilj. Naši cilji so druženje, na medsebojnih tekmah se nas zbere tudi do 18, prijateljstvo in kolektiv. Najlepše je to opisal naš novi član Žiga: »Vi ste prvi klub za katerega igram, kjer se ne kregate.«

Prvih 10 let ŠKTD Breza je zapisal Andrej Bedek. V koronačasu bo gotovo dovolj časa za še preostali 14 let. Tu se je vse pravzaprav začelo na novo – Breza je postala prvak A lige in pokalni prvak Občine Puconci v sezoni 2008/2009. In še enkrat pokalni prvak v sezoni 2012/13. Kmalu na novi spletni strani ŠKTD Breza Brezovci.

Porazi so preteklost, zmage so prihodnost